Prag’da yaşayan Türk rehber anlatımıyla Prag’da gezilecek yerler 2024 Güncel
Türkiye’den yapılan en popüler yurtdışı gezilerinden Prag turu için ilk akla gelen soru tabiki Prag gezilecek yerler nereleri?
Prag gezilecek yerler arasında Prag kalesi ve Aziz Vitus Katedrali, Strahov manastırı ve Petrin kulesi, Küçük mahalle, Lennon duvarı, Charles köprüsü, eski şehir meydanı ve astronomik saat kulesi en önemli noktalardır. Ancak aşağıda tüm diğer gezilecek yerler listesini incelerseniz Prag turunuzda sizlere yardımcı olacaktır.
Prag turları, Prag otel rezervasyonları, Prag havalimanı transferleri hakkında hemen bilgi almak istiyorsanız WhatsApp tan ulaşabilirsiniz. +420 608 367 532 , Prag’da gezilecek yerleri Prag’da Türk rehber Barış eşliğinde keşfedin. Prag’da Günübirlik Turlar ve fiyatları. Prag havalimanı – otel transferi 35 €
Son yıllarda yaygınlaşan gezi bloggerlarının en çok işlediği başlık Prag gezilecek yerler, ancak Prag gibi derin tarihi geçmişi olan, diğer avrupa halklarından daha farklı özellikleri olan halkı hakkında bilgiler verebilmek için şehri bir veya birkaç kere gezmeniz yeterli değil.
Bu yüzden benim gibi yıllardır Prag’da yaşayan ve mesleği rehberlik olan birinden Prag hakkında detaylı bilgiler paylaşabilmek için bu sayfayı sizler için hazırladım. Zira diğer sayfalarda gördüğüm yanlış ve yanıltıcı, güncel olmayan ve yetkin kişiler tarafından yazılmayan bilgiler nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan misafirlerim oldu.
- Prag gezisi için kaç gün lazım ?
- Prag’da nerede kalınır ?
- Prag’a ne zaman gidilir ?
- Prag’da fiyatlar
- Prag Ulaşım
- Prag gezilecek yerler listesi
1.PRAG GEZİSİ İÇİN KAÇ GÜN LAZIM?
Genelde Prag gezilecek yerler listelerinde bloggerların içerik zenginleştirmek için çok abartılı yazıları ziyaretçileri yanıltıyor. Prag, Avrupa şehirleri içinde en çok turist alan 4.şehir konumunda, ilk üçte Paris, Londra ve Roma var. Prag’ı diğer şehirlerden ayıran en büyük özellik biblo gibi panoramik olması, yani Paris gibi bir Louvre müzesi veya Londra gibi bir British museumu bulunmuyor. 1,4 milyon nüfusuyla diğer üç şehir gibi bir metropol özelliği de yok.
Prag, iki dünya savaşında da hasar görmediği için günümüze ulaşmış en güzel Ortaçağ şehri olarak Unesco listesine girmiş. Şehrin tarihi kısmı 1.bölge olarak anılıyor, Prag kalesi bölgesi ( Hradcany ) başlayıp Cumhuriyet meydanı ( Namesty republiky ) sonlanan ve Kral yolu olarak adlandırılan, yaklaşık 3 km.lik rotayı yürüdüğünüzde şehrin tüm önemli yapılarını görmüş olursunuz. Bu yürüyüş ortalama 4 saat sürer ve yeterli olacaktır.
Prag 1.bölge dışında toplamda 20 bölgesi yani bizim tabirimizle ilçeleri bulunuyor ancak diğer bölgelerde görmeye değer birşey bulunmuyor, halkın ikamet ettiği ilçelerdir. Kimileri diyor ki gitmişken halkın arasına karışıp şehri yaşamak istiyoruz, kusura bakmayın ama 4-5 gün gibi sürelerde bu mümkün değil.
Prag gezilecek yerleri keşfetmek için en az 4 gün lazım
İdeal bir Prag gezisi için en az 3 gece 4 gün, mümkünse 4 gece 5 gün lazım. Türkiye’den Prag’a uçaklar çoğunlukla öğleden sonra iniyor, Prag havalimanından otele transfer ve otelinize yerleşmenin ardından yapacağınız yürüyüş şehirle ilk tanımaşmanızı sağlayacaktır.
Sonraki günlerde dilerseniz çevre şehirlere Prag’dan günübirlik turlar yapabilirsiniz. Karlovy Vary, Dresden şehirlerini gezmeye ayırmanızı tavsiye ederim. Bunun yanında bir akşam Ortaçağ gecesi veya canlı müzik ve Çek folklor dansları eşliğinde keyifli bir akşam için Çek gecesi Turu yine önerimdir.
En son dönüş günü Prag’dan Türkiye’ye uçaklar da öğleden sonra olduğu için yarım gün zamanda son vuruşla aklınızda kalan yerleri gezip, hediyelik eşya alışverişlerinizi de yaparak Prag turunuzu tamamlayabilirsiniz.
Prag gezisi için kaç gün lazım sorusu hakkında diğer bilgiler.
Prag turları ve Prag gezilecek yerler hakkında hemen bilgi almak istiyorsanız WhatsApp tan ulaşabilirsiniz. +420 608 367 532
2.PRAG’DA NEREDE KALINIR ?
Prag gezinizde zamanı iyi kullanabilmeniz için kalacağınız otelin konumu çok önemlidir. Prag tarihi bölgesi hep yürüyerek gezildiği için yorucu oluyor zira acil durumlarda otele gidip bir süre dinlenip tekrar çıkmak isteyebilirsiniz, tabi akşamları çıkıp gezebilmek için de özellikle hanım grupları ve çocuklu aileler kesinlikle Prag 1 bölgesinde otel rezerve etmelidir.
Tarihi binalardan devşirilmiş otellerden çok yüksek kalite beklemeyin, zaten oteli şehir gezilerinde yatmak, duş almak için kullanıyoruz yani deniz kenarı otelleri gibi bir geniş ve konforlu odalar gerekmiyor. Dikkat etmeniz gereken Prag’da gezilecek yerler konumuna yakın olması, bana ulaşırsanız Prag otel rezervasyonunuzda yardımcı olabilirim.
Prag 1 Bölgesi Prag’da gezilecek yerlere yakın konaklama
Aileler ve hanım grupları için en ideal konaklama Prag 1 bölgesindeki daireler olacaktır. Hem fiyatları uygun hem de konumları çok iyi, ayrıca çok rahat edildiğini daha önce kalan misafirlerimden edindiğim tecrübelerden biliyorum.
Çiftler için Prag 1 bölgesi küçük otelleri tavsiye ederim, kendimden biliyorum beylere sesleniyorum ! hanımlarınız evde zaten kahvaltı hazırlamaktan bıkmıştır bu yüzden onlara birkaç gün bu ayrıcalığı vermelisiniz.
Prag’da nerede kalınır sorusu hakkında diğer bilgiler.
Prag‘da nerede kalınır ve Prag gezilecek yerler hakkında hemen bilgi almak veya Prag Otel rezervasyonu istiyorsanız WhatsApp tan ulaşabilirsiniz. +420 608 367 532
3.PRAG’A NE ZAMAN GİDİLİR ?
En iyi dönemler ilk bahar ve son bahar aylarıdır ve noel dönemi ( aralık başı itibariyle 23.üne kadar ) Yılbaşı tavsiye etmiyorum, aşırı kalabalık ve pahalı olur. Bunun haricinde kış ve yaz ayları da gidilir, avantajları tabi kalabalık olmaz ve konaklama, uçak bileti maliyetleri daha düşük olacaktır. Doğrusu Ocak ayı (soğuk oluyor 🙂 ) dışında aslında her tarihte gidilir.
Prag’a ne zaman gidilir sorusu hakkında diğer bilgiler.
4.PRAG’DA FİYATLAR
Bir çok ziyaretçimiz internet ortamında ulaştığı güncel olmayan veya bireysel görüşler içeren bilgileri doğru kabul ettiği için maalesef Prag’a geldiğinde hayal kırıklığına uğruyor.
Prag gezilecek yerleri öğrenci gibi gezecekseniz zaten her avrupa şehrinde ucuz konaklama ve yemek bulabilirsiniz ancak tüm sene çalışıp bir Prag gezisi planlayıp, vize vs. gibi bir sürü prosedürle uğraşıp 3 – 4 gün keyif yapmak istiyorsanız Prag uçak ve otel masrafları hariç en az kişi başı 250 – 400 Euro harcayacak gibi plan yapmanızı öneririm.
Genel anlamda her ne kadar Prag diğer avrupa şehirlerine göre daha ucuz olmasına rağmen Türkiye’ye göre biraz pahalıdır. Özellikle son 5 yılda uğradığı turist akını ve yabancı yatırımcıların ilgisiyle gayrimenkul fiyatları çok yükseldi ve bu durum tüm fiyatların yükselmesine neden oldu.
Prag’da yeme içme fiyatları
* Ortalama bir restaurantta bir kişi bir öğün için yaklaşık 15-20 Euro arasında öder. Kaliteli restaurantlarda 40-60 Euro arası içki hariç yaklaşık ödenir. Prag’da yeme içme ile ilgili detaylı bilgileri başka bir başlıkta paylaşıyorum.
* Prag’da en ucuz şey biradır, ancak kovid sonrası ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji maliyetleri nedeniyle son zamanlarda herşey de olduğu gibi bira fiyatları da yükseldi, marketlerde uygun fiyatlarla satılan bira, eski şehir bölgesi restaurantlarında son zamanlarda 4-5 euro civarında servis edilmektedir.
* Eski şehir bölgesinde genellikle dairelerde kalan Prag ziyaretçileri için sık göreceğiniz pastanelerde kahvaltı fiyatları 10 – 15 Euro civarında ödersiniz.
* Prag alışveriş anlamında çok çekici bir şehir hiçbir zaman olmadı, Praglılar bile Almanya Dresden’e alışveriş yapmaya gidiyor.
Ben kafa karıştırmamak için fiyatları Euro olarak yazdım ancak Çek Cumhuriyeti para birimi çek kronu, bu konu hakkında detaylı bilgileri başka bir başlıkta paylaşıyorum.
Prag’da fiyatlar hakkında diğer bilgiler.
5.PRAG ULAŞIM
Türkiye’den Prag’a ulaşım oldukça kolay ve uygun maliyetli. Türk Hava Yollarının her gün 3 uçağı var, bunun yanında Pegasus Hava Yolları da haftada 4 gün İstanbul – Prag uçuşu var.
Prag havalimanı şehrin batı çıkışında, eski şehir bölgesine yaklaşık 15 km mesafede. Prag havalimanından tarihi Prag bölgesine maalesef direk bir metro gibi ulaşım yok, ancak aktarmalı olarak otobüs ve metro ile ulaşılabiliyor. Havalimanı taksileri biraz pahalı oluyor bu yüzden ziyaretçiler genelde yere transfer firmalarını kullanıyor, ben de yerel acente olarak ortak çalıştığım firmalardan Prag havalimanı – otel transferi sizler için yapabiliyorum.
Prag’da gezilecek yerleri keşfetmek için eğer oteliniz Prag 1 bölgesinde ise herhangi bir ulaşım ihtiyacınız olmayacak. Çünkü şehrin tamamı yürüyerek gezilebiliyor.
Prag’da yol üzerinde bekleyen taksileri kullanmayın, turistlere çok yüksek fiyat veriyorlar, çok zor durumda kalırsanız önce gideceğiniz yeri söyleyerek yaklaşık fiyat alın öyle binin. Prag’da taksi sorunu maalesef avrupada meşhur, dikkatli olun.
Peki Prag’a yakın gezilecek yerler şehirler için ne yapmalısınız ?
Bu noktada ben yardımcı oluyorum, Prag’a iki saatlik yolculuk mesafesinde en az Prag kadar görmeye değer şehirler var. Karlovy Vary, Dresden, Cesky Krumlov, Terezin gibi. Bu linkten Prag’dan günübirlik turlar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Prag araba kiralama yöntemi ile yakın şehirlere gidip gezmek bir seçenek ancak buradan yaşayan bir yabancı olarak araç kiralayarak gezen ziyaretçilerin yaşadığı ciddi problemlere şahit oldum. Dilini bilmediğiniz, yolunu ve kurallarını tam bilmediğiniz bir avrupa şehrinde direksiyon başına geçmek, hem de kendinize ait olmayan bir araçla oldukça riskli, unutmayın ki bir sorun yaşadığınızda siz herşeyden önce bir yabancısınız ve Türk’sünüz 🙂 Tatilde keyfinizi kaçıracak bir sorun yaşamamak için tavsiyem hiç araba kiralama işine bulaşmamanız. Ya sadece Prag içinde gezin ya da toplu taşıma araçlarını kullanın derim.
Prag Ulaşım hakkında diğer bilgiler.
Prag’dan günübirlik turlar hakkında hemen bilgi almak istiyorsanız WhatsApp tan ulaşabilirsiniz. +420 608 367 532
6.PRAG GEZİLECEK YERLER LİSTESİ
- Prag kalesi – Hradcany bölgesi
- Aziz Vitus Katedrali
- Altın Sokak ve Kafka evi
- Kafka Müzesi ve Küçük mahalle ( Mala strana )
- John Lennon Duvarı ve kampa parkı
- Charles Köprüsü ( Karluv most )
- Nazım Hikmet’in kafesi
- Dans eden ev ( Tancisi dum )
- Eski Şehir Meydanı ( Staremesto namesty )
- Astronomik Saat Kulesi ( Orlej )
- Tyn Kilisesi ve Jan Hus Anıtı
- Paris caddesi ve Yahudi Mahallesi
- Vaslav meydanı ( Vaslavske namesty )
- Barut Kulesi ve eski belediye binası ( Obecni dum )
- Cumhuriyet Meydanı ( Namesty republiky )
Prag kalesi
İngilizce kaynaklarda “Prague castle” diye geçtiği için bizlerde Prag kalesi olarak çevirmemize rağmen doğru yorum değildir. Orijinal adı “Prazsky Hrad” , hrad kelimesi Slav dillerinde yüksek noktaya kurulmuş, çevresi surlarla çevrili, yönetim merkezi anlamı taşır.
Prag gezilecek yerler listesinin başında gelen Prag kalesi 7,3 hektar alan üzerine kurulmuş, birçok yönetim binası, saraylar, katedral ve bahçelerden oluşan bu kompleks yapı, Avrupa’da en geniş alana inşa edilmiş yönetim merkezi olarak kayıtlara geçmiştir. Yönetimin Habsburg Hanedanlığı (sonradan Avusturya-Macaristan imparatorluğu olarak adlandırılır) döneminde Viyana’ya geçmesiyle ihtişamını kaybeden Prag kalesindeki saray yapıları, birinci dünya savaşı sonunda tamamen harap olmuş, yağmalanmış ve sonunda şehrin varoş semti düşük gelirli halkın yerleşim bölgesi olarak kullanılmıştır.
Şuanki haline daha çok komünist dönem sonunda Unesco kültür mirası listesine girmesiyle beraber yapılan restorasyonlar çalışmalarıyla getirilmiştir. Bu yüzden Prag kalesinde sizlere o ihtişamlı saray yaşamını gösterecek bir müze kısmı maalesef bulunmamaktadır.
Prag Kalesi hakkında diğer bilgiler.
Aziz Vitus Katedrali
Prag kalesindeki en önemli yapı şüphesiz Prag gezilecek yerler dedigimizde ilk akla gelen Aziz Vitus Katedralidir. Kral Charles döneminde inşası başlamış ve 450 yıldan fazla sürede tamamlanabilmiş bu gotik yapı, objektiflere sığmayan devasa giriş cephesiyle sizleri büyüleyecektir.
Çek ülkesinin tarih boyunca günümüze kadar hem siyasi hem de dini anlamda kalbi sayılan Prag kalesinin üçüncü avlusunda yükselen bu ihtişamlı gotik katedral Prag gezilecek yerler listemizde bulunmasının nedeni olan ihtişamıyla sizleri de eminim büyüleyecektir.
10.Yüzyılda Çeklere Hıristiyanlığı tanıtan ve kabul ettiren kralları Vaslav tarafından bu noktaya ilk kilise 925 yılında yapılır. 11.yüzyılda Roma-Germen Katolik imparatorluğunun orta avrupadaki piskoposluk merkezlerinden biri konumuna yükselir ve bir katedral ünvanıyla yüzyıllar boyunca Çek krallarının taç giyme törenleri ve mezarlarına ev sahipliği yapar.
Aziz Vitus Katedrali hakkında diğer bilgiler.
Kral Charles Dönemi
Kral Charles döneminde (1367) yapımına başlanan şuan gördüğünüz St.Vitus Katedralinin yapımı, halk ve Katolik kilisesi arasında geçen Husit savaşları süresince sekteye uğrar. Farklı dönemlerde yapılan ilaveler ve restorasyonlarla bugünkü görüntüsüne ancak 1900’lerin başlarında kavuşur. Katedralin ön avlusuna 09:00 – 16:00 arası ücretsiz girilebiliyor ancak ön apsis ve St.Vaslav şapeline kadar girebilmeniz için bilet almanız gerekiyor, biletleri katedralinin kapısının karşısındaki “info center” dan alabilirsiniz.
16 tonluk çanı taşıyan ve balkonundan muhteşem bir Prag manzarası görebileceğiniz kulesi hemen sağ cephesinde, çok dar 284 basamak çıkılması gerekiyor kapalı alan fobisi olanların kesinlikle girmemesini tavsiye ederim.
Kral yolundan Prag gezilecek yerler
Yine sağ cephede üç kemerli ihtişamlı kapı “kral kapısı” olarak adlandırılıyor, yani bizlerinde bugün turlarımızda takip ettiğimiz Prag’da gezilecek yerlerin tümünü görebildiğimiz “kral yolu” nun bitiş noktasıdır.
Prensler tahta çıkacakları zaman, eski şehir tarafındaki Prag kapısı (Prazska Brana) dan başlayarak, halkın coşkulu kutlamaları eşliğinde yürüyerek bu kapıdan girip,katedral içinde yapılan taç giyme töreniyle tahta oturuyordu.
St.Vitus katedralinde tüm Çek kralları (Vaslav, Charles, Rudolph, son Avusturya-Macaristan veliahtı prens Ferdinand ) mezarları bulunuyor, ancak bu kısımlar ziyaretçilere kapalıdır. Katedralin içine girdiğinizde hemen gözlerinizi alacak büyüleyici güzellikteki cam vitraylarıdır.
Çeklerin cam ve kristaldeki ustalıklarını size gösterecek en güzel örneklerdir. Katedralin dış cephesinde mutlaka gözünüze çarpacak yaratık şeklinde su arıkları şeytan figürleridir. Tüm dinlerdeki ortak düşman şeytanın sadece kendi görüntüsünden korktuğuna inanılır, bu nedenle katedralin dış cephesine konulur, şeytan kendi suretini görüp korksun ve tanrının evine giremesin.
Altın sokak ve Kafka evi
Kale içindeki derebeyi ailesi Lobkovicz sarayı biraz da olsa size o dönemi yaşatabilir ancak. Kalede görülmesini önerdiğim sadece “Altın sokak” dır. Ancak buranın bileti tek satılmıyor bu yüzden en uygun kombine bileti alıp bu sokağı gezmenizi tavsiye ederim, içerideki ortaçağ müzesi ve küçük evler kesinlikle Prag’da gezilecek yerlerdir.
Dönemin kralı 2.Rudolph’un simyacılığa olan merakı sonucu, Avrupa’nın önde gelen tüm simyacılarını Prag’a davet ederek bu sokaktaki atölyeleri olan evlere yerleştirmiş ve onlardan altın üretmelerini istemiştir. Sonraları bu şirin evler atölyeleri ile beraber Prag’ın en iyi zanaatkarlarının yerleşim yeri olmuştur.
Meşhur Prag’lı yazar Franz Kafka’da bu sokakta 22 numaralı evde bir süre yaşamıştır. “Kale” eserini burada yaşarken kaleme almıştır.
Altın Sokak ve Kafka evi hakkında diğer bilgiler.
Küçük Mahalle ( Mala Sarana ) ve Kafka Müzesi
Kaleden çıktığınızda sizi muhteşem bir Prag manzarası karşılayacak, Prag’da gezilecek yerlerin bu noktadan en güzel fotograflarınızı çekebilirsiniz.
Bu terasın hemen altında kalan, güzel çatılı evleriyle dikkatinizi çekecek “Mala Strana” küçük mahalle Prag’daki ilk yerleşimlerin görüldüğü semttir. Charles köprüsü ile devamındaki “Karlova” sokağı küçük mahalleyi Eski şehir meydanına bağlar. Bu meydandaki Astronomik saat kulesi ve çift kuleli Tyn Kilisesi bulunduğunuz terastan rahatlıkla görülebilir.
Uzak noktada şehrin en uzun kulesi modern TV kulesi komünizm döneminde inşa edilmiştir, kapalı rejimde yaşayan halkın dışarıdan gelen yayınları alamaması için özellikle büyük önem taşırdı, günümüzde tüm yayınların yönlendirildiği kuledir.
Resimlerinizi alıp, sarayın ihtiyacı olan şarapların üretilmesi için kullanılan üzüm bağlarının içinden geçerek aşağıya küçük mahalleye ulaşabilirsiniz. Mahallenin hemen girişinde solunuzda nehrin kenarını mesken tutmuş kuğuların olduğu parktan en güzel Charles köprüsü resimlerinizi çekebilirsiniz.
Franz Kafka Müzesi
Biraz daha ilerlediğinizde Kafka müzesine ulaşacaksınız. Nedense gelen misafirler hep Kafka’nın evini görmek istiyoruz derler, bu konuya da açıklık getirelim.
Kafka, sigorta memuru olarak çok mütavazi bir hayat yaşamış ve Prag’ın farklı bölgelerinde 4 ayrı evde yaşamış, bunların içinde görebileceğiniz tek örnek “kale” eserini kaleme aldığı altın sokaktaki 22 numaralı evdir ancak içinde hediyelik eşya ve kitapları satılıyor bu evden ziyade müzesini gezmek bence daha doğrudur.
Müzeyi geçince solunuzda Prag`daki en dar sokağı göreceksiniz, o kadar dar ki iki kişi karşılaştığında geçemediği için trafik ışığı koymuşlar, bu sokak nehrin kıyısındaki bir restauranta çıkıyor.
Küçük Mahalle ve Kafka Müzesi hakkında diğer bilgiler.
John Lennon Duvarı ve kampa parkı
Küçük mahalle meydanını geçtiğinizde Charles köprüsünün ayağına ulaşıyorsunuz. Burada Vltava nehrinin küçük bir kolu “Certovka” yani şeytan deresini göreceksiniz, üzerindeki küçük köprünün korkuluklarına asılan kilitler dikkatinizi çekecektir, Avrupa’daki birçok şehirde yaygınlaşan, aşıkların isimlerini kilit üzerine yazıp korkuluklara kilitleri asıp anahtarlarını nehre atarak aşklarının baki kalmalarını dilerler.
Charles köprüsünün altından geçip Kampa parkını gezebilirsiniz, bu güzel şehir parkında bir dönem Praglı gençler ile polis arasında yaşanan gerginliğin sonunda genç grafiticilerin özgürce resimlerini ve yazılarını çizebilme izni verilen tek duvar, meşhur John Lennon duvarı bu parktadır.
John Lennon Duvarı ve Kampa Parkı hakkında diğer bilgiler.
Charles Köprüsü ( Karluv Most )
Prag kalesindeki Aziz Vitus Katedralinden sonra Prag gezilecek yerler listesinde ikinci en önemli durağı olan Charles Köprüsü inşasına 1357 yılının 9.ayının 7.günü saat 5:31 ‘de başlanmıştır. Bu kadar net bir tarih verebilmemizi eminim sizlerde şaşkınlıkla karşıladınız ancak şüphesiz doğrudur.
Charles köprüsü yapılış efsanesi
Daha önceleri bu noktaya yapılan ahşap köprüler nehir suyu taştığında hep yıkılırmış bu yüzden Kral Charles yıkılmayacak sağlam bir köprü yapılması için emir vermiş, öncelikle şehrin önde gelen bilim adamları astrologlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, 1 3 5 7 9 7 5 3 1 rakamları üzerinde hem fikir olurlar ve köprünün inşasında bu rakamların rehberlik etmesini önerirler.
Köprünün inşasına başlamak için dünyanın,ayın,güneşin konumunun en uygun olduğu anı yakalamak için bu rakamları kullanırlar. Yapılış dönemine göre oldukça hızlı inşa edilen köprünün harcında, on binin üzerinde yumurta akı kullanıldığı kaynaklarda geçiyor, ülkenin tüm şehirlerinden getirtilen bu yumurtaların bir de ilginç hikayesi var.
Velvary şehrinin halkı yol uzun, bu yumurtalar Prag’a ulaşana kadar kırılır diye, kaynatılmış yumurtaları gönderirmişler. Zira günümüzde hala bu kasabanın halkı ile bu konuda dalga geçilmektedir.
510 mt.uzunluğunda ve 12 mt. Genişliğindeki bu taş köprü günümüzde sadece yayaların kullanımına açıktır. 33 tane heykelle süslenmiştir. Heykellerin orjinalleri ulusal müzededir, gördükleriniz replikalardır ve işlenmesi kolay kireçtaşından yapılır.
Charles Köprüsü Heykelleri
Kireçtaşı isi çektiği için yıllar içinde kararmıştır. Bu heykellerde Hıristiyan azizleri, İncil den bazı sahneler işlenmiştir. İçlerinde en çok ilgi çekenlerden biri hemen kale tarafından köprüye çıktığınızda sağınızda kalacak bir Türk heykelidir. Bir zindan başında bekleyen göbekli ve bıyıklı, elinde kamçısı ve palasıyla bekleyen esir tüccarı Türk. Avusturya-Macaristan imparatorluğu altında yaşadıkları dönemde Türkler hep bu topraklarda bir korkutma figürü olarak kullanılmıştı. Bu heykelde de söylenmek istenen ; eğer dininize ve topraklarınıza sahip çıkmazsanız Türkler gelip sizi böyle zindanlara atar ve satarlar, azizlerde ancak sizlere dua edebilirler.
Birçok sokak sanatçısı göreceğiniz Charles köprüsünde arkanıza dönüp güzel bir Prag kalesi fotografı çekmeyi de unutmayınız. Köprüyü geçince hemen solunuzda meşhur kral Charles’ın heykelini göreceksiniz.
Charles köprüsü hakkında diğer bilgiler.
Nazım Hikmet kafesi
Tramvay yoluna geldiğinizde sağa dönüp nehir kenarı boyunca yürürseniz biraz ilerde solunuzda tepesi altın baraklı Tiyatro binasını göreceksiniz. Hemen karşısında yazarların tarih boyunca uğrak mekanı, Nazım Hikmet’inde şiirlerini kaleme aldığı Slavia Kafesinde, Prag’da gezi turunuz arasında bir kahve molası verebilirsiniz.
Nazım Hikmet Kafesi hakkında diğer bilgiler.
Dans Eden Ev ( Tancisi dum )
Nehir kenarı boyunca biraz daha ilerlerseniz, Prag gezilecek yerler listesinin populer durağı, Dans eden binaları görebilirsiniz.
İkinci dünya savaşında şehre kazara düşen bir bombanın yıktığı binanın yerine, efsanevi cumhurbaşkanları Vaslav Havel’in ısrarıyla inşa edilen ancak şehrin görüntüsünü bozduğu için Praglılar tarafından pek sevilmeyen bu yapı, Avrupa’da modern mimarinin ilk örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dans Eden Ev hakkında diğer bilgiler.
Eski Şehir Meydanı ( Staremesto Namesty )
Prag’ın kalbi dediğimiz şehrin en canlı meydanında bütün Prag gezilecek yerler listelerinin en başında yer alan Astronomik saat kulesi, Tyn kilisesi görülecek en önemli yapılar.
Meydanda birçok bahçeli restaurant ve kafeteryalar var ve oldukça keyifli. Şehrin tüm sokakları bu meydanda birleşiyor o yüzden yürüyerek gezerken kaybolur muyum diye hiç düşünmeyin. Hatta bir kere bana ulaşan misafirim “Barış gel bizi biraz gezdir, 12. defadır saat kulesinin önünden geçiyorum” 🙂 diye yakınmıştı. Ancak doğrusu Prag şehri böyle sokaklarında kaybolunacak geziliyor.
Prag Eski Şehir Meydanı hakkında diğer bilgiler.
Astronomik Saat Kulesi
Astronomik saat kulesi ilk Prag belediye binasına ek olarak 1410 tarihinde yaptırılmıştır. 3 farklı saatin tek mekanizmayla, elektrik ve pil gibi enerjilerin kullanılmadığı dönemde, Çek bir saat ustası Hanuş tarafından yapılan saat kısa sürede tüm Avrupa’da nam salmıştır. Prag gezilecek yerler deyince ilk akla gelen noktadır.
Prag astronomik saatin hikayesi
Diğer şehirlerin yöneticileri saati gördüklerinde benzerini yaptırtmak için tekliflerin Hanuş ustaya ulaştığını duyan Bohemya kralı ustanın gözlerine mil çektirerek bunu engellemek ister, bu durumu kabullenemeyen usta da rivayete göre saatin mekanizmasına kendisini atarak intihar eder ve saati bozar. Sonradan tamir edilerek tabiî ki yüzyıllar boyu gerekli bakımları yapılarak günümüze kadar çalışır vaziyette ulaşmış dünyada tek örnektir.
Saatin dışında dairede rakamlarla dönen eski orta Avrupa saati, iç sırada roma rakamlarıyla dönen bugünde kullandığımız saat, en içte elips şeklinde üzerinde İbranice semboller olan ve diger saatlerde bağımsız hareket eden Babil saati veya güneş saatidir, güneşin konumuna göre hareket eder. Her saat başı üzerindeki 2 pencere açılır, arkasından 12 tane küçük heykelcik geçer. Bunlar İsa’nın 12 havarilerini temsil etmektedir, aynı anda saatin sağında ve solundaki dört heykel de hareket eder. 15 saniye kadar süren bu animasyon belki şimdi sizler için çok gösterişli olmasa da 600 yıl öncesi için inanılması güç bir icattır.
Astronomik saatteki semboller
Saatin yanındaki üstteki ve alttaki dörder heykelin anlamları vardır, alttakiler insanlarda olması beklenen iyi özellikler, dine, bilime, adalete, astronomiye inanç.
Üsttekiler de kötü özellikleri, kibir, cimrilik, yaşama karşı isteksizlik, zevke sefaya düşkünlüğü ifade eder. Saatin altındaki büyük daire takvimdir, içinde küçük 12 daire ayları, iç sırada burç sembolleri, en dışta takvim isimleri, dairenin ortasındaki üç kuleli sembolde günümüze kadar hala kullanılan Prag belediyesinin armasıdır.
Bu saat kulesine çıkılabiliyor, yanındaki gişeden bilet alınıp solundaki info center’dan girip asansörle yukarı ulaşıp muhteşem bir şehir manzarası fotografı alabilirsiniz.
Astronomik Saat Kulesi hakkında diğer bilgiler.
Tyn Kilisesi ve Jan Hus Anıtı
Astronomik saat kulesinin karşısındaki çift kuleli yapı Tyn kilisesidir. Modern söylemleriyle Vatikan Katolik kilisesinin ortaçağ dönemindeki bağnaz uygulamalarına karşı çıkan, Charles üniversitesinin rektörü aydın bir din adamı Jan Hus’u destekleyenlerin merkez kilisesidir.
Varoluşa inanan bu cemaatin kilisesinin kulelerine dikkatlice baktığınızda sağdaki kulenin daha kalın ve yüksek, soldaki kulenin daha narin ve kısa olduğunu fark edebilirsiniz. Adem ile Havva yani kadın ile erkeği temsil ederler.
Eski şehir meydanının ortasında Haçlı orduları tarafından yakılarak öldürülen Jan Hus anıtını göreceksiniz.
Tyn Kilisesi ve Jan Hus Anıtı hakkında diğer bilgiler.
Paris Caddesi ve Yahudi Mahallesi
Prag’ın Champs Elysesi diye tanımlanan, tüm meşhur marka mağazaların yer aldığı Paris caddesi eski şehir meydanı ile Vltava nehrini birbirine bağlar.
Paris caddesinin tam ortasında, Prag’da gezilecek yerler listesinin en popüler durağı Yahudi mahallesi yer alıyor. Prag bir dönem Avrupa’da en çok Yahudi nüfus barındıran şehirlerdendir.
Habsburg hanedanlığı döneminde neredeyse şehrin 1/4 ü yahudidir. Toplamda Prag`da 6 tane sinagog mevcuttur, bunların en önemlisi Paris caddesi üzerindeki eski-yeni sinagogtur, Avrupa kıtasındaki en eski iki sinagogtan biridir.
Yine yüz binin üzerinde Yahudi mezarının bulunduğu mezarlık tarihte en büyük Yahudi mezarlığı olarak geçmesini sağlar. Bunlar ikinci dünya savaşında soykırıma uğrayanların mezarları değildir, yüzyıllar boyunca bu şehirde yaşamış ve ölmüş Yahudilerin mezarlarıdır, dar bir mahallede yaşadıkları için üst üste kat kat gömülmüşlerdir.
Paris caddesi ve Yahudi mahallesi hakkında diğer bilgiler.
Vaslav Meydanı ( Vaclavske Namesty )
Prag’ın Taksim meydanı olarak tanımlayabileceğimiz Vaslav meydanı Prag’da gezilecek yerler listesinin önemli duraklarından. Tarih boyunca tüm gösteri ve protestolara ev sahipliği yapmış, 1968’de komünizme karşı yapılan ilk protestolar sonucunda bu meydana giren Rus tanklarının altına kalarak can veren Çek gençleri için yapılan anıtları görebilirsiniz.
Meydan adını, meydanın diğer ucunda tarihi Ulusal müze binasının hemen önündeki at üzerindeki kralları Vaslav’ dan alır. Günümüzde clupları, casinolarıyla Prag gece hayatının en renkli olduğu bölgedir.
Vaslav meydanından düz devam ettiğinizde “Na Prikope” caddesi boyunca yürürseniz ikinci büyük meydanı “Namesti Republiky” yani cumhuriyet meydanına ulaşabilirsiniz.
Bu bölgelerde Praglıların alışveriş yaptıkları güncel marka mağazaları görebilirsiniz. Çocuklu aileler için bu caddedeki “Hamleys” oyuncak mağazasını ziyaret etmelerini tavsiye ederim zira bende çocuklarımla bu çok katlı devasa oyuncak mağazasında saatlerce vakit geçiriyorum.
Prag Vaslav Meydanı hakkında diğer bilgiler.
Barut Kulesi ve Eski Belediye Binası
Barut kapısı, eski şehrin başlangıç noktasıdır. Bazı haritalarda “powder tower” yani barut kulesi olarak adlandırılır, şehrin girişini koruma amaçlı yapılmış bu kulede barut da depolanmıştır.
Prag kapısının altından geçerek “Celetna” caddesi boyunca yürüdüğünüzde sizi şehrin kalbi Eski şehir meydanına çıkaracaktır.
Hemen yanındaki Art-Neuveu tarzında mimarisiyle etkileyici eski belediye binası, şuan üst katı konser salonu, alt katları restaurant olarak hizmet veriyor.
Barut Kulesi ve Eski Belediye Binası hakkında diğer bilgiler.
Cumhuriyet Meydanı ( Namesty Republiky )
Prag’ın üçüncü büyük meydanı “Namesti Republiky” yani cumhuriyet meydanıdır. Cumhuriyet meydanında yine sizi Prag 1 bölgesinin en büyük alışveriş merkezi “Palladium” karşılayacaktır. Bu meydandaki görmeye değer yapılar Barut kapısı “Prasna Brana” ve Eski belediye binasıdır.
Cumhuriyet meydanının çevresinde birçok uygun otel var. Prag’da nerede kalınır dediğimizde bu bölgedeki otelleri tavsiye edebilirim.
Prag Cumhuriyet Meydanı hakkında diğer bilgiler.
PRAG’DA GEZİLECEK DİĞER YERLER
- Vysehrad
- Petrin kulesi
- Tv kulesi
- Letna Park ve bira bahçeleri
- Prag hayvanat bahçesi
- Loretta kilisesi ve Nerudovna sokağı
- Mucha müzesi
- Bohem semti Andel
- Ulusal galeri
- ispanyol sinagogu ve Kafka heykeli
- Hidrolik Franz Kafka yüzü
- Tiyatro binası
PRAG’DAN GÜNÜBİRLİK GEZİLECEK YERLER
PRAG MÜZELERİ
- Ulusal müze ( Narodni muzeum )
- Kafka müzesi
- Teknik müze
- Tarım müzesi
- Mucha müzesi
- İlüzyon müzesi
- Yahudi müzesi
- Oyuncak müzesi
- Seks makinaları müzesi
- Apple müzesi
PRAG’DA ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
- Palladium cumhuriyet meydanı
- Kotva
- Bila Labut
- Pansky pasaj
- My Narodni (Kafka kafası)
PRAG GECE HAYATI VE EĞLENCE KLÜPLERİ
- Lucerna music club
- Duplex club
- Nebe night club
- Roxy club
- Karlove lazne
- Hangar bar
- Dlouha barlar sokağında birçok ufak barlar
- Goldfingers strip club
PRAG’DA MEŞHUR KAFETERYALAR
- Cafe Slavia ( Nazım Hikmet )
- Louvre cafe ( Kafka )
- Cafe Imperial
- Cafe Savoy ( Kahvaltısı meşhur )
- Kavarna Lucerna
Prag gezisi boyunca ihtiyacınız olacak tüm bilgileri aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz
- Prag Türkçe Rehber
- Prag Yeme İçme Hakkında Bilgiler
- Prag’dan Günübirlik Turlar
- Prag Tarihi
- Dresden ve Terezin Nazi Kampı Gezilecek Yerler
- Prag’da Ekonomi ve Güncel Yaşam
- Prag’da Para Bozdurma
- Prag’da Alışveriş ve Hediyelik Eşya
- Prag Ortaçağ Gecesi
- Prag Gezi Uyarıları
- Karlovy Vary Gezilecek Yerler
- Prag’da Telefon ve İnternet Kullanımı
- Prag’da Yaşamış Önemli Kişiler
- Prag Yerel Halk ile İletişim
- Atatürk’ün Karlovy Vary Anıları
- Prag Gece Hayatı
- Prag’da Ulaşım
- Prag’da Evlilik ve Balayı
Prag’da konser biletlerini bu linkten bulabilirsiniz ; https://www.ticketportal.cz